Benefits
- Pomegranate contains a range of antioxidant substances that may help to prevent the development of several chronic diseases such as cancer, arthritis, and other inflammatory conditions.
- Pomegranate may also help to protect the memory, and delay the progression of Alzheimer's disease.
- अनार में एंटीऑक्सीडेंट पदार्थों की एक श्रृंखला होती है जो कैंसर, गठिया और अन्य सूजन संबंधी स्थितियों जैसी कई पुरानी बीमारियों के विकास को रोकने में मदद कर सकती है।
- अनार याददाश्त को सुरक्षित रखने और अल्जाइमर रोग के बढ़ने में देरी करने में भी मदद कर सकता है।
- Pomegranate boosts immunity. Pomegranates are rich in vitamin C, potassium and antioxidants called polyphenols that contribute to the protection and proper functioning of cells. In addition, they fight free radicals that weaken the immune system.
- Pomegranate is effective in reducing the risk of chronic disease. Pomegranate has impressive anti-inflammatory properties which are mediated by bioactive compounds present in pomegranate juice, seed oil and peel. Punicalagins and Punic acid are some of compounds with potent biological effects present in pomegranates. Anti-inflammatory properties of pomegranate protect the body against development of diseases such as heart disease, cancer, type 2 diabetes, obesity, and Alzheimer's disease.
- अनार रोग प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाता है। अनार विटामिन सी, पोटेशियम और पॉलीफेनोल्स नामक एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर होता है जो कोशिकाओं की सुरक्षा और उचित कामकाज में योगदान देता है। इसके अलावा, वे मुक्त कणों से लड़ते हैं जो प्रतिरक्षा प्रणाली को कमजोर करते हैं।अनार पुरानी बीमारी के खतरे को कम करने में कारगर है। अनार में प्रभावशाली एंटी-इंफ्लेमेटरी गुण होते हैं जो अनार के रस, बीज के तेल और छिलके में मौजूद बायोएक्टिव यौगिकों द्वारा मध्यस्थ होते हैं। पुनिकालगिन्स और पुनिक एसिड इनमें से कुछ हैं
Quantity Recommendation
- The USDA recommends eat 1 1/2 to 2 cups of pomegranate per day. The ideal is to consume the juices surrounding the seeds (together called arils). The arils can be used in salads, with yogurt or add to water for a little extra flavor.
यूएसडीए प्रतिदिन 1 1/2 से 2 कप अनार खाने की सलाह देता है। आदर्श यह है कि बीजों के आसपास के रस (जिन्हें एरिल्स कहा जाता है) का सेवन किया जाए। अखरोट का उपयोग सलाद में, दही के साथ या थोड़े अतिरिक्त स्वाद के लिए पानी में मिलाकर किया जा सकता है।
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